cultureel erfgoed | afgeronde projecten

Spoorzoeken. Moluks erfgoed in Groningen

In 1951 kwamen zo’n 12.500 Molukkers naar Nederland. Het waren voormalig KNIL-militairen en hun gezinnen. Zij hadden met de Nederlanders tegen de onafhankelijkheid van Indonesië gevochten. In eerste instantie werden ze in zogenoemde woonoorden ondergebracht, bijvoorbeeld in voormalig kamp Westerbork, nu omgedoopt tot Schattenberg. Een van deze woonoorden bevond zich in de Carel Coenraadpolder, vlak onder de zeedijk. Hier hebben van 1953 tot 1961, 311 Molukkers gewoond. Eind jaren vijftig werd duidelijk dat het verblijf van de Molukkers in Nederland niet tijdelijk zou zijn. In Appingedam werd (als eerste van Nederland) een speciale wijk gebouwd waar de Molukkers met elkaar konden leven. Ook in Foxhol kwam een aantal gezinnen terecht. Begin jaren zestig verhuisden mensen vanuit de Carel Coenraad Polder, vaak met tegenzin, naar deze wijken waar een bloeiende gemeenschap ontstond, die niet geheel probleemvrij was.

In 2016 is het 65 jaar geleden dat de eerste Molukkers naar Nederland kwamen en is het 55 jaar geleden dat zij vanuit de CC-Polder naar elders trokken. Hoewel er al veel is uitgezocht zijn nog steeds veel mensen niet bekend met deze geschiedenis. Reden genoeg voor de Stichting Dewan Maluku Appingedam om een integraal project hierover op te zetten.

Doelstellingen van dit project zijn onder andere het:

  • verzamelen en vastleggen van de geschiedenis van de Molukkers in Groningen in het kader van een oral history project;
  • inventariseren, beschrijven en digitaal ontsluiten van het Molukse erfgoed in Noord-Groningen;
  • maken van een lespakket over de Molukse geschiedenis in Groningen voor het basisonderwijs in de gemeenten Appingedam, Hoogezand-Sappemeer, Oldambt;
  • een semi-permanente expositie op een voor de Molukse gemeenschap betekenisvolle, maar voor het brede publiek toegankelijk plek in samenwerking met de Stichting Moluks Historisch Museum.

Onderzoeksbureau Elles Bulder zorgt voor:

  • Projectbegeleiding (o.a. oral history project, lespakket);
  • Subsidieverwerving.

Samenwerkingspartners
Stichting Dewan Maluku Appingedam, Rijksuniversiteit Groningen, Gemeenten Appingedam, Hoogezand-Sappemeer en Appigedam, Cultuurclick, Erfgoed Eemsdelta, Stichting Moluks Historisch Museum

Uitvoering
2015 - 2016

Contactpersoon Elles Bulder